Odontomachus monticola, prawdziwe żywe pułapki

04.01.21

Odontomachus monticola

===============================================================

Pochodzenie

Gatunek ten występuje głównie w Azji wschodniej. Zamieszkuje cieplejsze i bardziej tropikalne regiony.

===============================================================

Rozmiar

Mrówki spore, królowa wielkości do 17mm, robotnice do 16mm, nie posiadają podziału na kasty.

===============================================================

Pożywienie

Dieta mocno białkowa ale gatunek ten nie pogardzi też sokiem z owoców, przy większych koloniach podanie żywego będzie bardzo zjawiskowe, praktycznie cała kolonia wręcz rzuca się na ofiarę atakując ją przystosowanymi do tego żuwaczkami, słychać wtedy będzie typowe uderzenia, mrówki również żądlą ją w najsłabszych punktach. Królowa z racji na jej pół-klasztorny charakter wychodzi po pożywienie, a nawet chętnie poluje z resztą koloni.

===============================================================

Podział koloni

Mrówki tak jak wyżej zostało wspomniane nie posiadają kast, nie można również wyróżnić robotnic zajmujących się opieką nad potomstwem, a tych, które zdobywają pokarm z racji na to iż kolonia jest w pełni aktywna, liczebność koloni ma również na ten element wpływ, w przypadku małych kolonii zdecydowanie większa część koloni udaje się po pokarm, czasem zdarza się nawet królowej brać czynny udział w polowaniu.

===============================================================

Gatunek dość trudny do utrzymania, nadaje się zdecydowanie dla osób z doświadczeniem z innymi gatunkami egzotycznymi. Rozwój od jaja do robotnicy jest dość długi (2-3 miesiące w zależności od warunków) ale bedąc cierpliwym mrówki wynagrodzą nam czas swoim nietuzinkowym wyglądem i bardzo dużą aktywnością. Posiadając kolonię tego gatunku nie do przegapienia będzie ich polowanie, przy większych koloniach jego odgłosy są słyszalne nawet z kilku metrów.

Wyrażam zgodę na otrzymywanie newslettera

Oprogramowanie sklepu internetowego Sellingo.pl