Monomorium subopacum - afrykańskie, małe agresory

25.01.2021

Monomorium subopacum

===============================================================

Pochodzenie

Gatunek ten występuje głównie w Afryce środkowo-południowej. Zamieszkuje cieplejsze i bardziej tropikalne regiony.

===============================================================

Rozmiar

Mrówki dość małe, królowa wielkości ok. 5mm, robotnice ok. 3mm, nie posiadają podziału na kasty.

===============================================================

Pożywienie

Mrówki bardzo mocno wszystkożerne, żywią się podobnymi ilościami zarówno białka jak i węglowodanów, owady karmowe najlepiej podać uwcześnie przygotowane, głównie ze względu na ich rozmiar.

===============================================================

Podział koloni

Mrówki tak jak wyżej zostało wspomniane nie posiadają kast, nie można również wyróżnić robotnic zajmujących się opieką nad potomstwem, a tych, które zdobywają pokarm z racji na to iż kolonia jest w pełni aktywna, liczebność koloni ma również na ten element wpływ, w przypadku małych kolonii zdecydowanie większa część koloni udaje się po pokarm, czasem zdarza się nawet królowej brać czynny udział w polowaniu.

===============================================================

Gatunek dość łatwy do utrzymania, szybko rozwijający się, mnoży się wsobnie co oznacza, że kolonia z czasem będzie zwiększać ilość królowych. Mrówki bardzo ciekawe w obserwacji, bardzo mocno aktywne zarówno na arenie jak i w gnieździe.

Wyrażam zgodę na otrzymywanie newslettera

Oprogramowanie sklepu internetowego Sellingo.pl