Messor barbarus - mrówki żniwiarki

31.01.2021

Messor barbarus

===============================================================

Pochodzenie

Gatunek ten występuje na południu Europy, jest tam gatunkiem dość często spotykanym, najbardziej zasiedlone przez nie rejony to kraje basenu morza śródziemnego.

===============================================================

Rozmiar

Mrówki spore, królowe osiągają do 12-13mm, zaś robotnice (w tym żołnierze) do ok. 11mm.

===============================================================

Pożywienie

Dieta mrówek z rodzaju Messor (w tym opisywanych tutaj Messor barbarus) składa się z nasion, mrówki używają ich do stworzenia tzw. mrówczego chleba, którym odżywia się potomstwo oraz same mrówki. Oprócz nasion w skład diety wchodzą również owady.

===============================================================

Podział koloni

Gatunek posiada podział na kasty, minor, media oraz major (żołnierze), można wyraźnie wyróżnić kolonię na części zajmujące się potomstwem, królową, ochroną gniazda, zdobywaniem pokarmu itp.

===============================================================

Gatunek łatwy w utrzymaniu, zdecydowanie polecany na początek przygody z mrówkami, dostępny u nas w wariantach samotnych królowych jak i kolonii cały rok.

Wyrażam zgodę na otrzymywanie newslettera

Oprogramowanie sklepu internetowego Sellingo.pl